Korte introductie MaaS

De Monitoring as a Service (MaaS) dienst van Previder verzamelt informatie over jouw devices door middel van zogenaamde “probes” en “agents”. Op basis van deze verzamelde informatie heb je altijd en overal inzicht in de status van jouw IT omgeving via een webapplicatie of mobile app.

Om deze dienst te kunnen gebruiken is het van belang dat je een aantal configuratiestappen uitvoert. Deze stappen kun je hieronder lezen.

Inloggen op het MaaS platform
Om MaaS te gebruiken heb je van Previder jouw inloggegevens ontvangen. Om in te loggen maak je gebruik van meervoudige authenticatie (MFA). MFA voor jouw inlog account dien je éénmalig te activeren.

Hoe activeer ik MFA?
Om veilig gebruik te kunnen maken van MaaS is het verplicht om in te loggen door middel van meervoudige authenticatie (MFA). Dit houdt in dat je naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook een extra verificatiecode moet invoeren om toegang te krijgen tot de actuele informatie over jouw IT omgeving.

De meest eenvoudige manier om MFA te kunnen gebruiken is door middel van een app op jouw smartphone. Er zijn meerdere apps beschikbaar. Voor de uitleg over het configureren van MFA voor jouw account is gebruik gemaakt van de Google Authenticator app. Deze is beschikbaar voor iOS en Android. Ben je nog niet in het bezit van deze app dan kan je deze via de App Store of Play Store downloaden.

Nadat je de eerste keer inlogt, verschijnt er een QR-code in je browserscherm.

Open de Authenticator app op je smartphone en voeg een nieuw account toe. Scan vervolgens de QR-code met je telefoon en voer de “passcode” die verschijnt onder de QR-code in.

Je hebt nu MFA ingesteld. De volgende keer dat je inlogt, krijg je geen QR-code te zien maar kun je meteen de passcode invoeren die zichtbaar is in de Authenticator app.

Inloggen via een webbrowser
Heb je de voorgaande stappen doorlopen en MFA ingesteld, dan kun je via https://manage.previder.com inloggen op de monitoring dienst. Dit kan met de meest gangbare webbrowsers zoals Chrome, Firefox, Internet Explorer en/of Edge.

Voer daarna jouw passcode in die zichtbaar is in de Authenticator app op je smartphone.

Zodra de validatie van jouw gegevens is geslaagd, krijg je de eerste keer dat je in hebt gelogd de gebruikersvoorwaarden te zien. Ga je hier mee akkoord, klik dan op “Accept”.

De eerste configuratie
Om informatie te verzamelen over jouw devices, moeten deze eerst worden toegevoegd aan de MaaS dienst. Hierbij kan je kiezen voor het gebruik van een “probe” of een “agent”.

Heb je meerdere devices binnen één IT omgeving die binnen hetzelfde netwerk onderling kunnen communiceren? Kies dan voor “Install a Windows Probe to search for devices”. Wil je één device toevoegen of meerdere devices die zich in verschillende IT omgevingen bevinden en onderling niet met elkaar kunnen communiceren, kies dan voor de optie “Install an agent on a single workstation or server”.

Gebruik je binnen jouw IT omgeving systemen waarop installatie van een probe of agent niet mogelijk is (bijvoorbeeld een netwerkswitch), dan bestaat ook de mogelijkheid om “agentless” een device toe te voegen.

Installatie van een probe

Een probe wordt op één Windows server geinstalleerd binnen jouw IT omgeving. Deze probe zorgt er vervolgens voor dat op de systemen die jij wilt monitoren een agent wordt geinstalleerd. De probe zelf is ook een agent en wordt automatisch onderdeel van de systemen die jij wilt monitoren.

Een uitgebreide beschrijving hoe je een probe installeert vind je hier.

Installatie van een agent
Wil je alleen een agent installeren (zonder probe) dan klik je in het startscherm op de knop “More options”.

Selecteer het besturingssysteem uit de lijst met beschikbare besturingssystemen en start het installatieproces op basis van het gedownloade bestand. De installatieprocedure moet gevolgd worden op elk systeem waarop de agent actief moet worden. De stappen tijdens het installatieproces zijn afhankelijk van het gekozen besturingssysteem.

Windows
Hier vind je een uitgebreide instructie om een agent op een Windows systeem te installeren:

Linux
Wil je een agent op een Linux systeem installeren, dan volg je de stappen die zijn beschreven in de handleiding.

Configuratie device zonder probe of agent
Wil je een device toevoegen waarvoor geen probe of agent beschikbaar is, dan kan je deze toch toevoegen aan de MaaS dienst. Dit vereist meer (handmatige) handelingen dan bij de installatie van een probe of agent. Is er toch behoefte om andere typen devices op te nemen? Kijk dan hier voor een uitleg.

Gebruik van de mobile monitoring app
Wanneer de devices zijn toegevoegd aan de MaaS dienst, is het ook mogelijk om de actuele status van jouw IT omgeving te bekijken via een app op je smartphone. Deze app heet N-Central Mobile is beschikbaar voor iOS en Android. Je kunt in de app met dezelfde gegevens inloggen als via de webbrowser.

Aanvullende informatie
Wil je meer weten over de specifieke configuratie van de MaaS oplossing, dan kan je hier voor terecht op de site van Solarwinds