Home - Support - Cloud - ISP - Aanpassen hostfile
Deel deze pagina:
Aanpassen hostfile

Wanneer uw website verhuisd moet worden naar een andere server of als u tijdelijk een testomgeving nodig heeft voor uw website dient u een hostfile verwijzing aan te maken. Deze verwijzing maakt het mogelijk om uw huidige website in de lucht te houden terwijl u op de nieuwe server alvast kan zien hoe de website eruit gaat zien. Uw klanten zien de nieuwe website nog niet waardoor u rustig uw site kunt opbouwen.

Binnen de verschillende besturingssystemen vindt u de hostfile op een andere plaats. Hieronder volgt een overzicht van de locaties waarop u de hostfile kunt vinden:

Windows: C:\\Windows\\System32\\Drivers\\Etc
OSX: /private/etc/hosts (te openen door Finder actief te maken, bovenin beeld 'Go' -> 'Go to folder')

Om uw hostfile in Windows aan te passen dient u de rechten van het document aan te passen, ook als u Administrator bent, zodat u schrijfrechten heeft op het bestand. U kunt ook kladblok openen met administrator rechten door op de rechtermuisknop te klikken en ' Run as Administrator'  te kiezen. Wanneer u daarna naar de locatie van de host file gaat kunt u het bestand ook aanpassen. Dit laatste is een veiligere oplossing.

Een hostfile ziet er als volgt uit:

Op de laatste regel ziet u een voorbeeld van een hostfile vermelding staan. U begint met het IP adres waar u naartoe wil verwijzen, het IP adres van de nieuwe webserver, met daarachter het adres van uw website. Wanneer u dit gedaan heeft slaat u het document op. Als u nu uw website benadert zou u de versie moeten zien zoals deze op de nieuwe server staat. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam om uw DNS cache leeg te gooien. Dit doet u onder de verschillende besturingssystemen als volgt:

Windows: in CMD: ipconfig /flushdns
OSX Lion en OSX Mountain Lion: in terminal: sudo killall -HUP mDNSResponder
OSX Mavericks: dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder

Denk eraan dat u de hostfile verwijzingen weer weghaalt nadat uw tests zijn afgerond!