Home - Support - Cloud - ISP - SpamFilter - Dynamisch filter (mailbox)
Deel deze pagina:
SpamFilter - Dynamisch filter (mailbox)

Het dynamische spamfilter leert en herkent zelf wat spam is en wat de onschuldige berichten zijn. Zeker in het begin zult u het filter regelmatig moeten controleren en zonodig corrigeren (trainen). Naarmate u het spamfilter langer in gebruik heeft en door het regelmatig corrigeren van het spamfilter kan een hoge mate van nauwkeurigheid bereikt worden.

Werking
Het spamfilter bekijkt elk bericht en beslist of dit spam is. Mocht het filter beslissen dat het een spambericht betreft dan wordt het subject (onderwerp) van het bericht voorzien van het voorvoegsel [SPAM]. Zo kunt u in uw e-mail programma heel eenvoudig de spamberichten herkennen en eventueel direct filteren.

Als u de spamberichten helemaal niet meer wilt ontvangen dan kunt u in de Online Service Manager de optie 'verplaats spam naar Spam map' activeren. Alle als spam gemarkeerde berichten worden dan apart, in quarantaine, gezet. Als u uw e-mail laat afleveren in een mailbox van Previder dan kunt u webmail gebruiken om de spamberichten te bekijken. Deze berichten worden in een aparte map (SPAM) gezet.

Verplaats spam naar de Spam map UIT - spamberichten komen in Postvak IN
Verplaats spam naar de Spam map AAN - spamberichten komen in aparte map SPAM (alleen zichtbaar in webmail)

Trainen van het spamfilter
De meest eenvoudige methode om het spamfilter te trainen is via Webmail en door gebruik te maken van de quarantaine-optie. Door het verplaatsen van berichten leert u het filter wat spam is en wat niet.

De reguliere, niet spam, berichten worden in de map Postvak IN gezet. Alle als spam gemarkeerde berichten worden in de map SPAM gezet. Als het spamfilter onterecht een bericht heeft aangemerkt als spam (false positive), dan kunt u het bericht verslepen uit de SPAM-map naar Postvak IN. Hiermee traint u het filter om dit bericht de volgende keer direct als onschuldig te herkennen.

Maar ook het omgekeerde kan gebeuren, een spam bericht wordt (nog) niet als spam herkend (false negative). Door het bericht te verplaatsen of verslepen van Postvak IN naar de SPAM-map leert u het filter dat dit soort berichten als spam aangemerkt mogen worden.

Omdat het filter moet leren welke berichten ongewenst zijn moet u regelmatig controleren welke berichten in uw SPAM map terecht gekomen zijn. Het is dan ook onverstandig om alle als spam gemarkeerde berichten te verwijderen zonder controle. U loopt dan het risico om een enkele false positive te verwijderen.

Als u een e-mail-programma, zoals Outlook, gebruikt om uw e-mail te lezen dan bevat Postvak IN in de Webmail mogelijk geen berichten meer. Dit komt omdat uw e-mail programma uw mailbox leegt. In dat geval is het niet meer mogelijk om het spam filter te trainen via webmail.

Dit is op te lossen door uw e-mail programma zo in te stellen dat berichten niet direct van de server worden verwijderd, maar pas na 5 dagen. Dan blijven alle e-mail berichten 5 dagen lang in Postvak IN staan en kunt u webmail gebruiken om het spamfilter te trainen. Om Outlook Express te configureren voert u de volgende handelingen uit:

• Ga naar Extra in de menubalk
  • Selecteer Accounts...
  • Kies het tabblad 'E-mail'
  • Selecteer het account dat u wilt wijzigen, bijvoorbeeld 'pop3,introweb.nl'
  • Klik op Eigenschappen
  • Kies het tabblad 'Geavanceerd'
  • Zet een vinkje bij de optie 'Een kopie van berichten op de server achterlaten'
  • Zet een vinkje bij de optie 'Van server verwijderen na'
  • Standaard staat al '5 dag(en)' ingevuld. U heeft dan 5 dagen de tijd om berichten via webmail te verplaatsen
  • Klik op Toepassen
  • Klik op OK, de configuratie is voltooid.

U blijft dan de mail ontvangen zoals u altijd hebt gedaan, u kunt dan echter via webmail het spamfilter trainen.

Trainen zonder webmail
U kunt het filter ook trainen zonder webmail te gebruiken. Dit is ook de methode die u moet hanteren als u gebruik maakt van een eigen mailserver. Elk bericht dat door het spamfilter gaat wordt voorzien van extra headers. Deze headers zijn gewoonlijk niet zichtbaar in uw e-mail programma.

U kunt het spamfilter trainen door het bericht als bijlage (zodat de headers behouden blijven) door te sturen naar spam@previder.nl of naar nospam@previder.nl. U kunt ook meerdere berichten in één keer trainen door meerdere berichten als bijlage toe te voegen. In Mozilla Thunderbird kunt u meerdere berichten op de volgende manier als bijlage forwarden:

• Selecteer alle berichten die u wilt trainen, gebruik hierbij de  of   toets
  • Ga naar 'Message' in de menubalk.
  • Kies hier voor 'Forward as' en selecteer vervolgens 'attachment'.
  • Er wordt een nieuw bericht aangemaakt met de door u geselecteerde berichten als bijlage.
  • Vul het juiste e-mail adres is (spam@previder.nl of nospam@previder.nl).

Als uw e-mail programma geen berichten kan doorsturen als bijlage dan kunt u hieronder lezen hoe u moet handelen.

Headers
Om de headers te bekijken in Outlook Express moet u de onderstaande handelingen uitvoeren.

• Klik met de rechtermuis op het bericht waarvan u de headers wilt bekijken.
  • Klik vervolgens op 'eigenschappen'.
  • Selecteer het tabblad 'Details'.
  • Op dit tabblad zijn de nu headers van het e-mail bericht zichtbaar.

Als u Outlook gebruikt, dus geen Express, dan klikt u met de rechtermuisknop op het bericht waarvan u de headers wilt bekijken. Vervolgens klikt u op 'Opties' en daarna op 'Internet Headers'.

Als u de headers van het e-mailbericht heeft gevonden dan moet u opzoek naar een regel die begint met X-DSPAM-Signature. Die regel ziet eruit als:

X-DSPAM-Signature: 4,43b61f267a251946611982

Dit nummer is een unieke code waarmee het spamfilter het bericht en de eigenschappen daarvan kan herkennen. Met behulp van dit nummer kunt u het spamfilter ook corrigeren. Als het spamfilter het bericht niet herkend heeft als spam, dan kunt u deze hele regel mailen naar spam@previder.nl. Het is veelal makkelijker om het hele bericht te forwarden, inclusief headers.

Om aan te geven dat een bericht onterecht als spam aangemerkt is, kunt u nospam@previder.nl gebruiken. Dit kan handig zijn als u geen gebruik maakt van de quarantaine optie.

Als u vergeet om de code in het bericht naar spam@previder.nl te vermelden dan krijgt u automatisch een bericht terug met de volgende melding:

=== Dit is een automatisch gegenereerd bericht ===

Geachte klant,U heeft een email doorgestuurd aan spam@introweb.nl, maar het bericht bevat onvoldoende informatie om het filter te trainen.

U dient het bericht, ditmaal voorzien van de code, nogmaals te sturen.

Let op, e-mailberichten naar bovengenoemde e-mailadressen worden automatisch verwerkt. Gebruik deze adressen niet om vragen te stellen. U kunt tags aanmelden tot 15 dagen na ontvangst van een e-mail bericht. Berichten (spam-tags) ouder dan 15 dagen kunt u niet meer gebruiken om het spamfilter te trainen.