Home - Support - Algemeen - Online Service Manager E-mail
Deel deze pagina:

Online Service Manager E-mail

geplaatst op 28-12-2015

E-mail

In de menubalk kunt u onder de kop 'Producten' kiezen voor de optie 'E-mail'. In dit menuonderdeel kunt u wijzigingen maken die betrekking
hebben op uw (pop3) mailboxen en de bijbehorende e-mailadressen en aliassen. Aan de linkerkant verschijnt het menu 'e-mail'.

In het menuonderdeel 'mailboxen' kunt u alle wijzigingen maken die met uw mailbox te maken hebben. U kunt hier onder meer uw wachtwoord wijzigen. Maar ook kunt u hier per mailbox de instellingen voor het spam- en virusfilter wijzigen.

In het menuonderdeel 'adressen' kunt u wijzigingen maken aan e-mailadressen onder het domein van Introweb (@introweb.nl) of StudieAccess (@studieaccess.nl of @studiexs.nl).
Ook kunt u hier uw e-mail laten doorsturen of een autoresponder instellen.

In menuonderdeel 'domeinen' kunt u wijzigingen maken aan e-mailadressen onder uw eigen domein. U kunt hier e-mail laten doorsturen of een autoresponder activeren (indien e-mail wordt afgehandeld via de Previder mailserver).
Als e-mail voor uw eigen domein wordt afgeleverd op een eigen mailserver kunt u hier de spam- en virusfiltering instellen.
Het menuonderdeel 'domeinen' verschijnt alleen als u een domein via Previder heeft geregistreerd, of als u mailrelay heeft aangevraagd voor een elders geregistreerd domein.

Mailboxen

Via deze menuoptie kunt u de instellingen wijzigen voor alle mailboxen die onder uw beheer vallen.
Links treft u een lijst aan met beschikbare mailboxen.
Als u op een mailbox klikt ziet u aan de rechterzijde alle informatie over de betreffende mailbox. De naam van de mailbox is tevens de accountnaam die u moet instellen in uw e-mailprogramma.

informatie
Informatie over de betreffende mailbox.
U kunt hier zien welke e-mailadressen aan de mailbox zijn gekoppeld (dit kunnen meerdere adressen per box zijn).
Tevens wordt hier de grootte van de mailbox afgebeeld. Als het dynamisch spamfilter voor de betreffende mailbox in gebruik is, dan worden in dit vak de statistieken daarvoor afgebeeld.

Upgrade van uw mailbox naar 1GB
Via de link '(deze mailbox upgraden)' heeft u de mogelijkheid om de mailbox te vergroten tot 1 GB.

Door op "ja" te klikken wordt de grootte van de mailbox aangepast naar 1GB.
Bij het gebruik van een mailbox van 1GB is het verplicht om gebruik te maken van het dynamisch spamfilter. In de Online Service Manager zult u dan ook geen ander spamfilter meer kunnen instellen. Bij de anti-spam instellingen kan alleen nog gekozen worden voor het verplaatsen van spam naar de Spam map. Deze vindt u dan terug in de Spam map via Previder Webmail.

anti-spam instellingen
Hier vindt u de instellingen van het spamfilter voor de betreffende mailbox.
Om het spamfilter te activeren moet u het vakje 'spam filter inschakelen' aanvinken.

Vervolgens dient u een keuze te maken tussen het statische of het dynamische filter.
Deze keuze krijgt u overigens alleen als u de mailbox niet heeft vergroot naar 1GB. Is de mailbox wel vergroot, dan wordt automatisch het dynamisch filter geactiveerd, en kunt u alleen nog kiezen of u de spam naar de Spam map verplaatst wil hebben.

Bij het statisch filter dient u waarden in te vullen bij 'markeer spam bij' en 'verwijder spam bij'.

Bij het dynamisch filter kunt u de optie 'verplaats spam naar de Spam map' aanvinken. E-mail die door het spamfilter als spam wordt aangemerkt kunt u dan terugvinden in de spam-map van de webmail.

» Meer informatie over het instellen en de werking van beide filters.

anti-virus instellingen
De instellingen van het virusfilter voor de betreffende mailbox.
Om het virusfilter te activeren moet u het vakje 'virus filter inschakelen' aanvinken. Klik vervolgens op 'wijzig'.
Vanaf dit moment worden alle e-mail berichten gescand op virussen. Mocht een bericht een virus bevatten dan wordt in het subject van het bericht de aanduiding '*** VIRUS ***' gezet.

U kunt er ook voor kiezen om geïnfecteerde berichten helemaal niet meer te ontvangen. Selecteer daarvoor het vakje 'verwijder geïnfecteerde e-mail' en klik op 'wijzig'.
Alhoewel Previder haar best doet om het virusfilter up-to-date te houden kunnen wij geen garanties geven. Wij raden u daarom altijd aan om ook op uw eigen PC een virusscanner te installeren.

wijzig wachtwoord
Hier kunt u het wachtwoord voor de betreffende mailbox wijzigen. Hiervoor is het niet noodzakelijk dat u het oude wachtwoord van de mailbox kent.
U dient het nieuwe wachtwoord tweemaal in te voeren om tikfouten uit te sluiten. Nadat u op 'wijzig' heeft geklikt is het nieuwe wachtwoord actief.

adressen

Hier kunt u de e-mailadressen beheren die eindigen op bijvoorbeeld @introweb.nl of @skyaccess.nl.
De in gebruik zijnde e-mailadressen treft u aan in het pulldownmenu bovenaan de pagina.

Als u een adres kiest uit het pulldownmenu bij 'kies een adres' ziet u daaronder de instellingen voor het betreffende e-mailadres.
Mocht u ervoor kiezen het betreffende adres te verwijderen, kies van voor 'verwijder'.

afleveren
De huidige instelling voor het afleveren van het gekozen e-mailadres.
In het vak aan de linkerkant staat aangegeven waar de e-mail voor dit adres wordt afgeleverd. Dit kan een mailbox zijn of, als u gekozen heeft voor het doorsturen van e-mail, een e-mailadres. Beide is ook mogelijk. In totaal kunt u maximaal 5 bestemmingen (mailboxen of doorstuuradressen) aan een e-mailadres koppelen.
Door een mailbox (of doorstuuradres) aan te klikken en te kiezen voor 'verwijder' kunt u het e-mailadres loskoppelen van de betreffende mailbox (of doorstuuradres). Het e-mailadres blijft nog wel bestaan, maar is dan niet meer gekoppeld.
Om een adres te koppelen kunt u uit het pulldownmenu bij 'mailbox:' een beschikbare mailbox kiezen en klikken op 'mailbox toevoegen. E-mail voor het gekozen e-mailadres wordt nu afgeleverd in de gekozen mailbox.

Tenslotte is het ook nog mogelijk om e-mail door te sturen naar een ander e-mailadres. Dit adres vult u in achter 'doorsturen:' en u klikt op 'adres toevoegen'.

autoresponder
U kunt voor een e-mail adres een autoresponder inschakelen. Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken tijdens uw vakantie.
Na het aanvinken van het vak 'autoresponder inschakelen' verschijnen twee tekstvakken waarin u onderwerp en bericht kunt intypen. Klik vervolgens op 'wijzig'.

Om de autoresponder weer uit te schakelen verwijdert u het vinkje bij 'autoresponder inschakelen' en klikt u op 'wijzig'.
Het is overigens not-done om altijd een autoresponder in te schakelen met bijvoorbeeld de melding dat u het bericht heeft ontvangen. Ook als u dit e-mail adres gebruikt in een mailinglist dan dient u geen autoresponder in te schakelen.

sms meldingen
Hier kunt u SMS notificatie inschakelen. Vul in het vakje nummer een geldig (GSM) nummer in. U ontvangt dan van elk bericht het onderwerp per SMS, u ontvangt dus niet het hele bericht. Neem contact op met uw telefoonaanbieder voor vragen over het ontvangst van e-mail per SMS, of kijk op gin.nl.

nieuw e-mailadres aanmaken
Onderaan de pagina kunt u een nieuw e-mailadres aanmaken.

Vul in het vak 'voeg een nieuw adres toe:' het deel van het e-mailadres in dat voor @introweb.nl moet komen.
Klik vervolgens op 'toevoegen'.
Het nieuwe adres verschijnt nu automatisch boven in het pulldownmenu. Om de e-mail voor dit adres af te laten leveren dient dan nog gekozen te worden voor een beschikbare mailbox (bij 'mailbox:') of een doorstuuradres (bij 'doorsturen:'). Kies daarna 'mailbox toevoegen' (of 'adres toevoegen'). Wijzig eventueel nog instellingen voor autoresponder of sms meldingen.
Het nieuwe e-mailadres kan nu worden gebruikt.

domeinen

Indien u e-mail voor uw eigen domein laat afleveren op de Previder mail servers, dan is de werkwijze voor het aanmaken, verwijderen en aanpassen van e-mail adressen gelijk aan de werkwijze bij adressen eindigend op @introweb.nl (onder 'adressen').

Het is echter ook mogelijk om e-mail af te laten leveren op een eigen mailserver.
Om dit in te stellen kunt u gebruik maken van de E-mailwizard. Klik hiervoor op de betreffende link.

E-mail wizard
Stap 1: Hier geeft u aan dat e-mail voor uw domein afgeleverd moet worden op een eigen mailserver.

Klik 'Volgende'

Stap 2: Hier dient u de naam op te geven van de server waar de e-mail op moet worden afgeleverd. Let op: u dient een hostnaam in te vullen, geen IP-adres.

Klik 'Volgende'

Stap 3: Hier geeft u aan of de e-mail direct op uw server moet worden afgeleverd, of via een andere server (bijvoorbeeld een externe server voor spamfiltering).

Klik 'Volgende'

Stap 4: De wizard doet nu een voorstel voor het instellen van de MX records voor het domein.
Indien uw akkoord bent met dit voorstel kunt u ervoor kiezen om de records door de wizard te laten aanpassen, of om de aanpassing zelf te doen (onder Domeinen ).

Klik 'Volgende'

Stap 5: Tenslotte wordt een overzicht gegeven van de uit te voeren wijzigingen, uiteraard afhankelijk van de keuzes die bij het invullen van de wizard gemaakt zijn.

Indien alles akkoord is, klik dan 'Gereed'

anti-spam instellingen
Als e-mail voor uw domein wordt afgeleverd op uw eigen mailserver (via de relay servers van Previder) kunt u hier het spamfilter instellen.
Om het spamfilter te activeren moet u het vakje 'spam filter inschakelen' aanvinken.
Vervolgens dient u een keuze te maken tussen het statische of het dynamische filter.

Bij het statisch filter dient u waarden in te vullen bij 'markeer spam bij' en 'verwijder spam bij'.
E-mail die door het spamfilter als spam wordt aangemerkt krijgt de toevoeging '*** SPAM ***' in het onderwerp.
Spam die gewaardeerd wordt met een puntenaantal boven de waarde die bij 'verwijder spam bij' is ingevuld wordt direct door het filter verwijderd.
U kunt ervoor kiezen om deze mail toch binnen te laten komen door deze door te sturen naar een apart e-mailadres. Zet hiervoor een vinkje in het vakje voor 'stuur SPAM door naar een quarantaine adres' en vul achter 'quarantaine adres:' het e-mailadres in waar u de spam op afgeleverd wilt hebben. Overigens zal deze doorgestuurde spam geen toevoeging '*** SPAM ***' in het onderwerp krijgen.

Bij het dynamisch filter kunt u de als spam aangemerkte e-mail op een apart e-mailadres laten afleveren. Zet hiervoor een vinkje in het vakje voor 'stuur SPAM door naar een quarantaine adres' en vul achter 'quarantaine adres:' het e-mailadres in waar u de spam op afgeleverd wilt hebben. Let op: deze doorgestuurde spam zal geen markering '[SPAM]' in het onderwerp krijgen.
Als het dynamisch spamfilter in gebruik is treft u in dit onderdeel ook de statistieken hiervoor aan.
Door het aanvinken van de optie 'plaats de spam-identificatiecode in het bericht zelf' wordt de spam-tag die het dynamisch spamfilter aan elke gescande e-mail meegeeft, niet alleen in de header van de e-mail weergegeven, maar ook in de body. Dit maakt het trainen van het filter eenvoudiger.
Meer informatie over het instellen en de werking van de beide filters kunt u hier vinden.

anti-virus instellingen
Als e-mail voor uw domein wordt afgeleverd op uw eigen mailserver (via de relay servers van Previder) kunt u hier het virusfilter instellen.
Om het virusfilter te activeren moet u het vakje 'virus filter inschakelen' aanvinken. Klik vervolgens op 'wijzig'.
Vanaf dit moment worden alle e-mail berichten gescand op virussen. Mocht een bericht een virus bevatten dan wordt in het subject van het bericht de aanduiding '*** VIRUS ***' gezet.

U kunt er ook voor kiezen om geïnfecteerde berichten helemaal niet meer te ontvangen. Selecteer daarvoor het vakje 'verwijder geïnfecteerde e-mail' en klik op 'wijzig'.
Alhoewel Previder haar best doet om het virusfilter up-to-date te houden kunnen wij geen garanties geven. Wij raden u daarom altijd aan om ook op uw eigen PC een virusscanner te installeren.